Preporučujemo #2

Piše: Saša Grbić

U novoj epizodi „preporučujemo“ pričaćemo o makedonskom bendu Chromatic Point koji nam donosi mješavinu progressive metala, džeza, bluza i makedonske etno muzike.

Bend je osnovan oko 2010. godine. Do sada imaju objavljena tri albuma: „Zlaten presek“ iz 2012. godine, zatim slijedi album „Sliki od starata kuka“ iz 2014. godine, i za sada poslijednje ostvarenje „Izgred“ iz 2016. godine. Osvrnućemo se na svaki album ukratko.

 

Zlaten presek

Album je objavljen 2012. godine u samostalnoj varijanti. Na njemu se nalazi osam zaista sjajnih instrumentala. Teško je izdvojiti bilo koji jer su svi zaista fascinantni. Na ovom albumu ovi sjajni makedonci nam isporučuju gomilu dobre svirke. U ovih osam instrumentala čujemo dosta čvrstih gitarskih rifova u kombinaciji sa ništa manje dobrim klavijaturama. Ti moćni i čvrsti rifovi su ukomponovani sa solažama koji najviše odišu makedonskim etno zvukom. U ostalom, da ja ne mlatim puno praznu slamu evo cijeli album na youtube servisu pa ga poslušajte.

Chromatic Point - Zlaten Presek (Full Album)

 

Sliki od starata kuka

Ovaj album je objavljen u samostalnoj varijanti  i u izdanju kuće Miner recordings 2014. godine. Takođe smo dobili osam sjajnih instrumentala, samo dosta drugačijijih nego na prethodnom albumu. Album ima mnogo mirnijih momenata nego prvenac. Svirka je mnogo kompleksnija i zrelija, tj. žanrovski mnogo raznolikija. Čuju se tu i dalje njihovi prepoznatljivi oštri rifovi ali sada protkani sa nešto mirnijim trenucima. U instrumentalu „Stihija čak su koristili i ljudski glas kao instrument a u uvodnom instrumentalu „First contact“ čujemo i semplovane ljudske glasove. Kao što već rekoh, na ovom albumu i dalje imamo kanonadu energičnih rifova protkanu sa nešto mirnijim tonovima. Ne treba ni naglašavati da je osnova njihove muzike makedonska etno muzika i makedonski ritam.

Chromatic Point - Sliki Od Starata Kukja (Official Video) HD

 

Izgred

Album „Izgred je objavljen 2016. godine. Momci iz Chromatic pointa iz albuma u album sve više napreduju. Na ovom albumu su nam opet isporučili kanonadu virtuoznih gitarskih rifova sa još više makedonskih etno motiva. Na Izgredu možemo čuti i flautu. Flauta otvara njihov završni, sedmi instrumental na albumu „Poslednja misla“. Ovi momci iz albuma u album dižu standarde pa tako i na ovom. Iako su instrumentali dugački, tu negdje oko šest minuta, ni u jednom trenutku nisu dosadni. Na albumu Izgred ekipa je postavila veoma visoke standarde. Vidjećemo šta ćemo dalje dobiti od njih.

Chromatic Point - Patuvajki Niz Sonot (Official Video) 4K

 

Zaključak

Chromatic Point je sjajan progressive metal/fusion bend. Čini mi se da nekako u ovom našem regionu nisu baš propraćeni u medijima. Ja lično im želim mnogo više pažnje od strane medija i mnogo velikih koncerata. Ukoliko pratite naš radio, možete čuti sve njihove pjesme na našim plej listama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.