Zvuk osamdesetih

Piše: Saša Grbić

Neki dan se vozim autom po Banjaluci i na radiju ide muzika dok mi u autu ugodno razgovaramo. Nailazi neki synthpop/new wave iz osamdesetih… To me potaklo na razmišljanje kako je tadašnja muzika bila puna lepršavosti.

Ne samo popularna muzika… Rokenrol, metal… sve mi je to nekako bilo puno života. Povedoh diskusiju o tome sa nešto starijim kolegom o tome. Ja sam u to vrijeme bio malo dijete, tek sam sticao predstave o svijetu i životu tako da nisam mogao da sudim o tome. On mi je i potvrdio da su i sami ljudi tada bili lepršaviji, veseliji…

Metal je tada imao svoje zlatne dane. Maideni su harali, Metallica je pravila predobre albume… Jednom riječju bilo je pregršt muzike do koje se jako teško dolazilo. I danas kad čujem I want out grupe Helloween ja otkinem. Kod nas, na prostoru bivše Jugoslavije nastali su mnogi hitovi koji se i danas vrte do iznemoglosti. To ide dotle da današnji mlađi bendovi nemogu doći do izražaja u medijima jer današnji mediji gledaju samo komercijalu. Koliko mogu da shvatim, bilo je to jako lijepo vrijeme. Evo ispod malo pjesama iz tog perioda, što roka, što popa, što metala…

Sandra… šta reći o njoj. lijep melodičan ženski glas, pravo je uživanje slušati je. Za mene je ona simbol tog pop zvuka osamdesetih.

Fire woman grupe The Cult je vjerovatno svima vama koji čitate ovaj sajt veoma dobro poznata. To je ta melodičnost, to su te osamdesete.

Uzelo bi sada puno prostora da trpam gomilu pjesama metala iz tog perioda, pa evo samo nekoliko.

Painkiler……… najbolja metal pjesma ikada. Nastala je na kraju dekade tih „zlatnih“ osamdesetih. Za mene lično, ovo je najbolja metal pjesma ikada snimljena. Sad u momentu odlučih da ništa drugo ne postavljam i da ova pjesma bude pečat na ovaj moj tekst.

Još ću samo reći da smo danas zatrpani gomilom toga, da nemožemo razlučiti šta je dobro, šta nije. Ne znam da li je tada bilo puno sterilne muzike, ali, danas je baš ima.

Eto, nadam se da vas nisam smorio sa ovo par nabacanih rečenica. Ako želite, komentarišite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.