Trigger – Ex

Žanr: metal/hard rock

Izdanje: samoizdanje

Web sajt: www.triggerband.net

Napisao: Saša Grbić

         Trigger je moderni metal/hard rock bend koji djeluje na relaciji Pančevo-Beograd. Njihov prvi album „Ljubav“ izdan za PGP RTS me je zainteresovao i od tada pratim njihov rad.

         Njihov drugi album „Ex“ je album obrada ex yu rock grupa novog talasa. Shvatili su da u njihovoj autorskoj muzici ima dosta tog novotalasnog i riješili su da naprave album kako bi odali počast tim bendovima. Razlog više za ovo je bio i taj što su na svojim svirkama ove pjesme izvodili uslijed manjka svojih autorskih pjesama.

         Sjećam se izlaska prvog dijela Ex albuma. U prvom dijelu su objavili obrade grupa Haustor, Piloti i Azra. Ako se ne varam, prvo se pojavila „Ena“ grupe Haustor. Koja je dosta dobro prihvaćena. Potom su došle „Kurvini sinovi“ i Ne veruj u idole“ Azre i Pilota. Meni je odmah u uvo ušla obrada Pilota. Smatram da bi ova pjesma kad bi se ovaj album više promovisao mogla biti veliki radijski hit. Pjesme „Ena“ i „Kurvini sinovi“ su možda najreprezentativnije za ovaj album.

         Trigerovcima treba odati i čast što su iz zaborava povukli neke bendove koji su današnjoj mlađoj generaciji manje poznati. Tu prvenstveno mislim na bend „Petar i zli vuci“ čija je pjesma „Ogledalo“. Za bend „Bulevar“, jedan od prvih bendova Dejana Cukića, sam imao prilike da čujem. Njihova pjesma u Trigger verziji je pjesma „Trenutni lek“. Ovo je jedna vrlo uspjela obrada, može se reći jedna od boljih. Za pjesmu „Bejbi bejbi“ sam prvi put čuo preko kompilacije „Jedan korak napred, dva koraka nazad“. Pjesma je iz filma „Davitelj protiv davitelja“. Meni lično se ova pjesma i nije nešto dopala. Momci i djevojka su joj obukli metal ruho, i to je to. Ove tri pjesme čine drugi dio „Ex“ albuma.

         U bendu su planirali da snime devet obrada, okače ih na internet za besplatno preuzimanje, i time kompletiraju ovaj album. Zbog birokratskih poteškoća oko dobijanja autorskih prava za snimanje pjesama, došlo je do zastoja u snimanju albuma, čak je dovedeno u pitanje i njegovo kompletiranje. Ex priča se završila sa pojavom trećeg dijela albuma sa dvije pjesme: „Spiritus“ grupe „Jakarta“ i „Opasne igre“ grupe „Beograd“. Spiritus počinje jednim vrlo interesantnim elektronskim dijelom, a potom praše gitare i ostali instrumenti. Pjesma je za svaku pohvalu. Pjesma „Opasne igre“ elektro pop grupe „Beograd“ sa početka osamdesetih godina je vrlo zahvalna za grupe koje njeguju čvršći zvuk. Sama tematika ove pjesme je takva da više leži nekom čvršćem rock/metal bendu nego jednoj elektro pop grupi. Ovu pjesmu je obradila i beogradska grupa Dža ili bu i na prvo slušanje mi se pjesma učinila vrlo slična njihovoj obradi. Nakon više slušanja, shvatio sam da je to „Trigger“ da tu ima dosta novog.

         A sad malo o cijelom albumu… Ovaj album je muzički vrlo dobro odrađen. Bend čine iskusni muzičari i moglo se očekivati da će njihovo iskustvo značiti u ovom slučaju. Mnogi obrađujući neke svoje uzore samo presviraju omiljene im hitove, dajući vrlo malo sebe i svog u pjesmama. Ekipa iz Triggera je izbjegla tu zamku. Ne znam gdje je snimano, ali je produkcija vrlo dobra. Ja lično ne volim kad se na pjesmama puno koriste efekti na vokalima. To je ovdje slučaj, ali da se podnijeti.

         Ovaj album se nalazi u našoj muzičkoj bazi i pjesme možete preslušati putem naše forme za muzičke želje. Ljubitelji tog nekog modernog hard & heavy zvuka trebaju obavezno otići na bendov zvanični sajt i preuzeti album „Ex“ jer je izuzetno kvalitetno i dobro urađen.

Spisak pjesama:

01.Ne veruj u idole (Piloti cover)

02.Ena (Haustor cover)

03.Kurvini sinovi (Azra cover)

04.Trenutni lek (Bulevar cover)

05.Ogledalo (Petar i zli vuci)

06.Bejbi bejbi (film Davitelj protiv davitelja)

07.Spiritus (Jakarta cover)

08.Opasne igre (Beograd cover)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.